logo


Σφάλμα
  • JFolder: :files: Η διαδρομή δεν καταλήγει σε φάκελο. Διαδρομή: /home/imkbygr/public_html/omilies/larisa

Λαμπρός εορτασμός των εν Λαρίση Αγίων

en-larisi-13 

Μεγαλοπρεπώς και με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάσθηκαν οι τοπικοί άγιοι της Λαρισαϊκής Εκκλησίας στη κοινή σύναξη και εορτή τους το πρωτοκύριακο του Νοεμβρίου.

Έτσι μετά την ημερίδα των Λαρισαϊκών αγιολογικών σπουδών που διεξήχθη στην Λάρισα από διακεκριμένους επιστήμονες και πολλές ακόμη πλούσιες λατρευτικές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα τις ημέρες αυτές στην τοπική Εκκλησία, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017 το απόγευμα η πάνδημη υποδοχή των ιερών λειψάνων και της ιεράς και χαριτοβρύτου αγίας εικόνος της Παναγίας της Αρμενιώτισσας στον προαύλειο χώρο του μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Λαρίσης, παρισταμένων των Αρχόντων του τόπου, των ευλαβών ιερέων του Θεού του Υψίστου και σύμπαντος του ευσεβούς λαού.

Στην υποδοχή και τον πανηγυρικό εσπερινό της ιεράς συνάξεως των εν Λαρίση διαλαμψάντων Αγίων χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.Τιμόθεος και συνχοροστάτησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ.Δανιήλ, Κηφησίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.Κύριλλος, Τρίκκης και Σταγών κ.Χρυσόστομος και Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιγνάτιος, ενώ έψαλλε πολυμελής χορός εκλεκτών Ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού και Διδασκάλου κ.Αθανασίου Παναγούλη.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.Τιμόθεος, αναφέρθηκε πολύ εύστοχα στην χάρη και την δύμαμη των Αγίων της Εκκλησίας, που μας δεικνύουν διαρκώς τον δρόμο της Θεώσεως, της σωτηρίας και του αγιασμού και επικαλέσθηκε την χάρη τους αλλά και την θεία τους ευλογία.

Την επομένη ημέρα, Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017 το πρωί, τελέσθηκε πανηγυρικό Αρχιερατικό συλλείτουργο, στον κατάμεστο από πιστούς χριστιανούς Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στο οποίο χοροστάτησε και προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ.Δανιήλ, συλλειτουργούντων των ως άνω Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών.

Στο γεμάτο από θεολογικά μηνύματα κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Δανιήλ αναφέρθηκε αρχικά στην παραβολή του πλουσίου και του φτωχού Λαζάρου και στα διδάγματα που προκύπτουν από τη σοφή του αυτή παραβολή του Κυρίου.

Ο πτωχός Λάζαρος μετά το θάνατό του βρέθηκε στους κόλπους του Αβραάμ, επειδή αγόγγυστα υπέμεινε τη φτώχεια στην επίγεια ζωή, ενώ ο πλούσιος της παραβολής στα σκοτάδια του Άδη, χωρίς καμιά ελπίδα πλέον σωτηρίας.

Οι επιλογές του πλουσίου, κατά τη διάρκεια της επίγειας ζωής του, ήταν καταδικαστικές για την αιώνια κατοικία του.

Γι' αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο διάγουμε την ζωή μας για να έχουμε την τύχη του Λάζαρου κι όχι του πλουσίου.

Ένα από τα μέσα για να το πετύχουμε αυτό, εκτός από την ενάρετη ζωή, είναι και η πίστη στον Τριαδικό Θεό. Μια πίστη όμως που θα είμαστε διατεθειμένοι να την ομολογήσουμε κάθε στιγμή της ζωής μας.

Ο Χριστός, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, περιμένει την ομολογία μας. Αν τον ομολογήσουμε μπροστά στους ανθρώπους, τότε κι εκείνος θα μας ομολογήσει μπροστά στον Πατέρα Του· αν τον αρνηθούμε μπροστά στους ανθρώπους, τότε κι αυτός θα μας αρνηθεί μπροστά στον Πατέρα Του.

Παράδειγμα ανθρώπων που ομολόγησαν τον Κύριο είναι οι εορταζόμενοι εν Λαρίση άγιοι, των οποίων τα λείψανα έχουν εκτεθεί προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών.

Τα ιερά λείψανα, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος βροντοφωνάζουν ότι υπάρχει μετά θάνατο ζωή, ότι η ζωή συνεχίζεται και μετά τον θάνατο.

Το ίδιο άλλωστε αποδεικνύει και η ευαγγελική περικοπή. Τα άγια λείψανα, επίσης, μας θυμίζουν ότι υπάρχει σωτηρία και για το σώμα μας. Δεν σώζεται μόνον η ψυχή, αλλά και το σώμα.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ο ίδιος, όπως εξομολογήθηκε στο πολυπληθές εκκλησίασμα, νιώθει ευτυχισμένος που γεννήθηκε και μεγάλωσε χριστιανός· ο αγιασμός του σώματος στους κόλπους της Ορθοδοξίας.

Υπάρχουν θρησκείες και λαοί, όπως οι Βουδιστές και οι Ινδουιστές, που υποτιμούν αφάνταστα το ανθρώπινο σώμα και δεν του αποδίδουν την πρέπουσα τιμή, σε αντίθεση με τον Χριστιανισμό που το σέβεται και τιμά.

Εφόσον, λοιπόν, θέλουμε να κερδίσουμε την αιώνια ζωή και σεβόμαστε το σώμα, το κατοικητήριο του Αγίου Πνεύματος πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη ζωή μας μιμούμενοι τη βιοτή των εν Λαρίση αγίων. Διαφορετικά, υπογράμμισε κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος, ο Θεός «αμαρτωλών ουκ ακούει».

Τους φιλοξενουμένους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς προσφώνησε δια θερμών λόγων ο Σεβσμιώτατος Μητροπολίτης κ.Ιγνάτιος, καλωσορίζοντάς τους στην πόλη αυτή των Αγίων και των Οσίων.

Πολύ συγκινητική ήταν όμως και η παρουσία πολλών νέων ανθρώπων που περίμεναν αρκετή ώρα στην ουρά, προκειμένου να ασπασθούν τα ιερά λείψανα και την αγία εικόνα της Θεομήτορος, που ήλθε από το ευλογημένο χωριό του Αρμενίου για να στηρίξει και να ενδυναμώσει τις καρδιές των πιστών.

Το απόγευμα της Κυριακής τελέσθηκαν ενώπιον των ιερών λειψάνων ο μεθέορτος εσπερινός των εν Λαρίση Αγίων και εψάλησαν οι χαιρετισμοί τους, που είναι ποίημα, όπως και ολόκληρη η ασματική ακολουθία του φιλαγίου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ενώ όλοι οι ευλαβείς χριστιανοί συνέψαλαν το απολυτίκιο των Αγίων και της Παναγίας της Αρμενιώτισσας, επικαλούμενοι την χάρη τους και την ευλογία τους!