logo


Σφάλμα
  • JFolder: :files: Η διαδρομή δεν καταλήγει σε φάκελο. Διαδρομή: /home/imkbygr/public_html/omilies/chalkida

Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου 

onomastiria-xalkidos-34 26621639599 o

 

 

Με την επιβαλλόμενη εκκλησιαστική τάξη τιμήθηκε στη Χαλκίδα η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, μεγάλου πατρός και διδασκάλου της Εκκλησίας μας, του Οποίου το ιερό όνομα φέρει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017, παρουσία πλήθους ευσεβών χριστιανών, οι οποίοι κατέκλυσαν τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό, εψάλη ο Όρθρος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου και ετελέσθη, εν συνεχεία, Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, με τη συμμετοχή και των αγίων Αρχιερέων Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου, Κορίνθου κ. Διονυσίου, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου, Καρπενησίου κ. Γεωργίου, Σαλώνων κ. Αντωνίου, Μεθώνης κ. Κλήμεντος και Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, ενώ συμπροσευχόμενος παρέστη και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, με τη συμμετοχή και αρκετών Ιερέων.

Τον θείο λόγο κήρυξε εμπνευσμένα ο Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης, ο οποίος, λαμβάνοντας αφορμή από την ευαγγελική περικοπή της ημέρας αναφέρθηκε στην έννοια του Καλού Ποιμένος όπως την παρουσιάζει ο ιερός Χρυσόστομος.

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στη σχέση Θεού και ανθρώπου όπως αυτή φανερώνεται στις συγγραφές του ιερού Πατρός και στον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του Θεού για επικοινωνία.

Τέλος αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του εορτάζοντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, τονίζοντας ότι στο πρόσωπό του βλέπει ο κάθε πιστός τον άνθρωπο που αγωνίζεται να βιώσει το θείο έρωτα και να καταστήσει κοινωνούς τους πιστούς αυτής της μοναδικής σχέσης.

Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους αγίους Ιεράρχες, τις τίμιες συνοδείες τους και ιδιαιτέρως τον Ιερό Κλήρο, τα Μοναχικά Τάγματα, τους αγίους Ιεροψάλτες, οι οποίοι υπό την διεύθυνση των Ιεροψαλτών του Ιερού Ναού κ. Γεωργίου Καραγκούνη και κ. Ιωάννου Δέδε έψαλλαν θαυμασιώτατα τόσο στον Εσπερινό όσο και στη Θεία Λειτουργία και τον ευσεβή λαό της Τοπικής μας Εκκλησίας για την ποικιλότροπη καθημερινή τους αγάπη και την στήριξή τους στο επισκοπικό του έργο, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και ευχαριστία προς τον πνευματικό του υιό και ομιλητή π. Ιωάννη, για τους γεμάτους αγάπη και υιική στοργή λόγους του προς το πρόσωπό του.